Sezonske akcije u toku!

Kontaktirajte nas za cene i ponude. Čekamo Vaš poziv!

Midea toplotne pumpe – Sistem vazduh-voda

Šta je i kako funkcioniše toplotna pumpa vazduh-voda?

Toplotne pumpe iz više razloga postaju najpopularniji način grejanja i hladjenja kako kućnih tako i poslovnih objekata. Jedan od razloga je poskupljenje ostalih tipova grejanja kao što su: grejanje na pelet, grejanje na gas, grejanje na drva itd. A jedan od glavnih razloga je isplativost i efikasnost toplotnih pumpi. Osim toga što nemate gorivo koje trošite, već imate samo potrošnju struje, toplotna pumpa vam za razliku od svih ostalih sistema nudi i hladjenje.

Toplotne pumpe na našem tržištu nisu u prvom planu, ali se to polako menja zbog brojnih pogodnost. Toplotne pumpe su “zeleniji” izvor grejanja i zapravo su najisplativija investicija za vaš dom. One spadaju u obnovljive izvore energije i jedine vam višestruko vraćaju energiju u odnosu na ono što platite. Na primer ako je COP jednak 4.7 to znači da platite 1kWh električne energije a dobijete 4.7kWh toplotne energije.

Šta znači vazduh-voda i koje još varijante postoje?

Midea toplotne pumpe dolaze u tri varijante: vazduh-voda, zemlja-voda i voda-voda. Prva reč u nazivu je izvor odakle se crpi energija, dakle vazduh, zemlja ili voda, a druga reč je ono što grejemo ili hladimo tom energijom – voda.

Na našem tržištu a i u celoj Evropi najpopularnije su toplotne pumpe vazduh-voda koje dolaze u monoblok i split varijanti, a popularne su iz sledećih razloga.

Midea toplotna pumpa monoblok Toplotna pumpa split sistem

Sistem zemlja-voda, zahteva iskopine kako bi se creva ili sonde koje crpe energiju iz zemlje položile na odredjenoj dubini.

Sistem voda-voda zahteva bušotinu i pronalaženje vode zadovoljavajuće temperature, a pritom mora biti konstantni protok vode kako bi se zadovoljila potreba pumpe, jer čim protok vode oslabi pumpa staje sa radom (a ko vam garantuje konstantni protok vode na dubini od nekoliko stotina metara?)

Dakle sve su to dodatne investicije koje u slučaju sistema vazduh-voda nisu potrebne. Kao što vam i sam naziv govori, energija se crpi iz vazduha i greje se voda koja se dalje šalje u sistem.

Na koja grejna tela mogu povezati toplotnu pumpu?

Toplotna pumpa može raditi na skoro sva grejna tela, tu spadaju: radijatori, podno grejanje, fancoili. Pored toga, toplotne pumpe nude mogućnost pripreme sanitarne vode, gde se znatno smanjuje potrošnja u odnosu na klasične bojlere. A koje je grejno telo najefikasnije, tu je već svaki objekat priča za sebe.

Kako maksimalno iskoristiti efikasnost toplotne pumpe?

Toplotne pumpe jesu isplativije od ostalih kotlova na gas ili pelet, upravo jer ne troše nikakve energente sem struje, ali njihova efikasnost zavisi od puno faktora.

Pre svega, čak i pre kupovine toplotne pumpe, treba razmišljati o gubicima energije. To znači, izolacija i stolarija trebaju biti na zadovoljavajućem nivou. Što više energije gubite zbog loše izolacije, pumpa će morati da troši više da bi te gubitke nadoknadila.

Midea toplotna pumpa

Do koje temperature se mogu osloniti na toplotnu pumpu?

Do bilo koje. Toplotne pumpe su napravljenje da budu osnovno grejanje i hladjenje. Svuda se pominje famoznih -20C pa se ljudi pitaju šta ako se zaista desi da dodjemo do tih -20C. Bez brige, tu nastupa elektro grejač koji je ugradjen u svakoj Midea toplotnoj pumpi, i on pomaže u radu na niskim temperaturama.

A ako vam ni to nije dovoljno, toplotne pumpe vazduh voda se mogu podeseti da na odredjenoj temperaturi daju komandu za pokretanje nekog drugog uredjaja kao npr. električni kotao.

Kako odabrati veličinu toplotne pumpe za moj dom?

Pri odabiru veličine su u igri puno faktora, ali nećemo vas zamarati njima. Pogledajte našu prodavnicu, i sekciju toplotne pumpe gde imate i monoblok i split modele. Tamo ćete u opisu svakog uredjaja pronaći preporuke po kvadraturama objekta.

Ukoliko imate bilo kakve nedoumice ili pitanja, stojimo vam na raspolaganju, vaš Friend Tehno.

Korpa
Scroll to Top
Call Now Button