Sezonske akcije u toku!

Kontaktirajte nas za cene i ponude. Čekamo Vaš poziv!

Grejanje na klimu – koliko je isplativo?

Da li je moguće grejati se na klimu zimi?

Klima uredjaji su godinama unazad glavna tema kad se spomene vrućina i kako se rashladiti u toku leta. Međutim, poslednjih godina sve popularnije postaju inverter klime i grejanje na njih.

Pojavom novijeg R32 eko gasa, inverterski uredjaji su postali jedna od popularnijih tema u grejanju kako poslovnih tako i kućnih prostora. Novi R32 gas, za razliku od njegovih predaka, puno bolje podnosi minusne temperature pa upravo zbog toga inverterski uredjaji rade bez problema i na ekstremnim temperaturama za naše prostore kao što je -20C.

Midea inverterski uredjaji su se tu rangirali veoma visoko, prvenstveno zbog kvaliteta, zatim pristupačnom cenom, i na kraju, najbitnija stvar za većinu, malom potrošnjom.

Koliko troši klima uredjaj?

Potrošnju klima uredjaja nije tako lako izračunati jer je to indivudalna stvar i zavisi od puno faktora. Neki od faktora su izolacija, stolarija pa i sama namena prostora, ali probaćemo da otprilike izračunamo prosek.

Kada je u pitanju potrošnja Midea inverterskih uredjaja, prosek je oko 1kw po satu. Šta to znači? Prevedeno u novcu, u Srbiji je kwh (kilovat po satu), po višoj tarifi u zelenoj zoni oko 6rsd, u plavoj oko 10rsd, crvenu svi izbegavamo pa ćemo je ostaviti po strani.

Kako smanjiti potrošnju?

Svi mi smo odrasli pored kvarcnih grejalica ili peći na struju koji su bili glavni potrošači i uključivali se samo na jeftinoj struji. Odatle potiče i strah ostavljanja klima uredjaja da rade konstantno pa i kad niste kući. Greška!

Klima uredjaji nisu kvarcne grejalice i oni rade po drugačijem principu. Inverterski motori su tu kako aparat ne bi radio punom snagom sve vreme već samo kada je to neophodno. Ako su zidovi u sobi hladni, i razlika izmedju temperature u sobi i željenje temperature zadate uredjaju velike, on će morati da radi punom snagom i samim tim trošiti više struje.

Sada glavno pitanje, kako sprečiti veću potrošnju?

Ostavite uredjaj da radi i kada niste kod kuće. Zvuči nam nelogično ali evo i zašto. Moderni klima uredjaji, skoro svi modeli u našoj prodavnici,  imaju opcije da se sami pale i gase po potrebi odnosno tzv. stand-by opcije.

Što su zidovi hladniji a temperatura koju treba da postigne klima veća, ona mora raditi punim kapacitetom i time potrošiti puno više struje. Time što ostavimo klimu da radi, ona održava temperaturu sobe i zidova i samim tim radi samo onoliko koliko je potrebno da se temperatura održi – dakle ne radi punom snagom.

Odredite pravu veličinu uredjaja.

Veličina klima uredjaja se odredjuje na osnovu puno faktora, neki od njih su kvadratura i kubikaža prostora, koliko ima staklene površine, da li postoje gubici toplotne energije, koja je namena prostora itd.

Ukoliko stavite manji uredjaj nego što vam prostor zahteva, da bi uštedeli, može se lako desiti da vam on ispadne skuplji. Kako?

Manji uredjaj će morati da radi punim kapacitetom kako bi postigao zadate potrebe i time će konstantno trošiti svoj maksimum, gde bi uredjaj većih kapaciteta radio polovinom svoje snage i trošio minimalno.

Imate pitanje?

Pogledajte našu početnu stranu i pozovite nas na kontakt telefon koji je tu naveden.

Ukoliko ste zainteresovani za neki od  Midea uredjaja, u našoj prodavnici imate ponudu raznih uredjaja.

Korpa
Scroll to Top
Call Now Button